Ανάκληση 774.000 αυτοκινήτων της Daimler

Η Γερμανία διατάζει την ανάκληση 774.000 αυτοκινήτων της Daimler στην Ευρώπη

Το γερμανικό Υπουργείο Μεταφορών διέταξε την ανάκληση 238.000 αυτοκινήτων Mercedes στη Γερμανία. Εκτός από το Van Vito, η Mercedes C-Class και το SUV Mercedes GLC είναι ύποπτα ότι έχουν εγκατεστημένο παράνομο λογισμικό. Στην Ευρώπη είναι επηρεασμένα περισσότερα από 774.000 οχήματα από τον κατασκευαστή αυτοκινήτων της Στουτγάρδης, τα οποία εκπέμπουν στη διαδρομή υπερβολικό οξείδιο του αζώτου (NOx).

Η Daimler έχει ήδη επιβεβαιώσει την ανάκληση, αλλά θεωρεί ότι ο έλεγχος της εξάτμισης που βρίσκεται ενσωματωμένος στα αυτοκίνητά τους είναι νόμιμος. Η Daimler αρνείται τις εν λόγω κατηγορίες και επιθυμεί να διευθετηθεί το θέμα δικαστικά.

 

Ποιες είναι οι συνέπειες για τους ιδιοκτήτες της Mercedes;

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πιθανότατα πρέπει να μεταβούν στο συνεργείο με το Mercedes όχημά τους και να λάβουν εκεί μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού. Ωστόσο, η Daimler πρέπει πρώτα να αναπτύξει το συγκεκριμένο λογισμικό και στη συνέχεια αυτό να εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφοράς Αυτοκινήτων.

Το αν οι ελλείψεις των μοντέλων της Mercedes μπορεί να επιλυθούν και σε ποιο βαθμό η ενημέρωση του λογισμικού επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου του οχήματός σας παραμένει ανοικτό. Στο ήδη γνωστό σκάνδαλο των καυσαερίων Volkswagen (γνωσό ως Dieselgate) οι οδηγοί VW αναφέρουν επανειλημμένως ότι το όχημά τους έχει μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου μετά την ενημέρωση ή ότι οι κινητήρες είναι ακατάλληλοι.

Επιπλέον, αναμένεται ότι το σκάνδαλο των καυσαερίων θα οδηγήσει σε απώλεια αξίας του οχήματός σας.

 

Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι οδηγοί οχημάτων που επηρεάζονται;

Εάν το Mercedes όχημά σας επηρεάζεται από το σκάνδαλο των καυσαερίων, τότε μπορείτε να εγείρετε τις ενδεχόμενες αξιώσεις σας έναντι του πωλητή σας και έναντι της Daimler AG. Από τον πωλητή (για παράδειγμα, αντιπροσωπεία αυτοκινήτων)  ο αγοραστής μπορεί να ζητήσει κατά την διακριτική του ευχέρεια την επισκευή της Mercedes του, να απαιτήσει την παράδοση ενός νέου μη ελαττωματικού αυτοκινήτου. Είναι δυνατό να υπαναχωρήσει από το σύμβαση πώλησης του οχήματος και να απαιτήσει την επιστροφή της τιμής αγοράς. Η υπαναχώρηση εξακολουθεί να είναι δυνατή ακόμη και αν έχει ήδη πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του ενημερωμένου λογισμικού.

Σε περίπτωση που το όχημά σας επηρεάζεται από το σκάνδαλο των καυσαερίων, θα πρέπει να ενεργήσετε εγκαίρως, ώστε να μη διακινδυνεύσετε υφιστάμενες αξιώσεις σας, οι οποίες μπορούν να υποπέσουν σε παραγραφή.