Mercedes σκάνδαλο ρύπων – Пρώτες αποφάσεις κατά Daimler

Δύο δικαστήρια καταδικάζουν την Daimler σε αποζημιώσεις – οι καταναλωτές δικαιούνται να αναστρέψουν τη συναλλαγή στα πλαίσια της σύμβασης

Δεν είναι καλή εβδομάδα για τη Daimler. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κατασκευαστής με το αστέρι έγινε ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο των καυσαερίων. Στο μεγάλο σκάνδαλο ρύπων VW (επίσης γνωστό ως Dieselgate), προστέθηκε τώρα το μεγάλο σκάνδαλο ρύπων της Mercedes. Πρώτον, η υποχρεωτική ανάκληση που επιβλήθηκε για 238.000 γερμανικούς κινητήρες ντίζελ Mercedes. Τώρα ακολουθούν και τα πρώτα νομικά χτυπήματα για τον γίγαντα αυτοκινήτων. Δύο γερμανικά περιφερειακά δικαστήρια αποφάσισαν ανεξάρτητα ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Mercedes έχουν επίσης δικαίωμα αποζημίωσης λόγω ρύπων. Για τους πελάτες της Mercedes αυτές οι αποφάσεις έχουν σημαδιακό αντίκτυπο. Θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έναρξη ενός κύματος αξιώσεων των ιδιοκτητών αυτοκινήτων της Mercedes κατά της Daimler, προκειμένου να αποφύγουν τις μειωμένες αξίες μεταπώλησης και τους απειλούμενους περιορισμούς κυκλοφορίας.

 

Δύο δικαστήρια αποφασίζουν υπέρ των καταναλωτών – πρώτη θετική ετυμηγορία στο σκάνδαλο ρύπων της Mercedes

Στην πραγματικότητα οι δύο αποφάσεις διαφέρουν ως προς το περιεχόμενο τους. Ενώ οι πληρεξούσιοι δικηγόροι στο Hanau κατάφεραν να καταγράψουν μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά των παραβατών, η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Καρλσρούης είναι μια ερήμην απόφαση. Ωστόσο, και οι δύο αποφάσεις αποτελούν σαφή ένδειξη ότι τα γερμανικά δικαστήρια είναι φιλικά διακείμενα προς τους καταναλωτές. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες αποφάσεις στο μέλλον, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις στους καταναλωτές κατά της Daimler.

 

Επιδίκαση αποζημιώσεων για το σκάνδαλο Mercedes – Περιφερειακό Δικαστήριο του Hanau

Το περιφερειακό δικαστήριο του Hanau (υπόθεση 9 O 76/18) υποχρέωσε τη Daimler να αποδεχτεί την επιστροφή μιας Mercedes Vito. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση ο κατασκευαστής υποχρεώθηκε να επιστρέψει στον καταναλωτή την τιμή αγοράς 59.500 ευρώ. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι στο επιστρεφόμενο πόσο θα έπρεπε να προστεθεί επιτόκιο 4% από τη χρονική στιγμή της πρώτης απόπειρας εξωδικαστικής επίλυσης.

 

Επιδίκαση αποζημιώσεων για το σκάνδαλο Mercedes – Περιφερειακό Δικαστήριο της Καρλσρούης

Επίσης, ο ενάγων ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου της Καρλσρούης (υπόθεση 18 O 24/18) ήθελε να επιτύχει υπαναχώρηση από τη σύμβαση πώλησης. Ζήτησε από τη Daimler να πάρει πίσω το Mercedes-Benz C200 d T με επιστροφή της τιμής αγοράς που κατέβαλε. Η απαίτησή του ανήλθε σε περίπου 9.900 ευρώ. Το δικαστήριο έδωσε δίκιο στους απογοητευμένους πελάτες της Mercedes.

 

Η ιδιαιτερότητα της απόφασης αποζημίωσης κατά της Daimler

Στο παρελθόν, πολλά δικαστήρια είχαν ήδη αποζημιώσει τα θύματα του σκάνδαλο ρύπων. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: Οι προηγούμενες αποφάσεις αφορούσαν στους κατασκευαστές του ομίλου VW: VW, Skoda, Seat, Porsche, αλλά και εναντίον της Audi. Η VW είχε παραδεχθεί ανοιχτά τη χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων. Επομένως, δεν ήταν δύσκολο για τους δικαστές να αναγνωρίσουν την ευθύνη και να επιδικάσουν αποζημιώσεις. Διαφορετική όμως η περίπτωση της Daimler ή Mercedes. «Δεν εξαπατάμε τους εαυτούς μας» ήταν για πολύ καιρό το μότο του CEO της Mercedes, Dieter Zetsche. Ακόμη και όταν οι έρευνες ξεκίνησαν επίσημα το 2017 κατά της Daimler και ο εισαγγελέας της Στουτγάρδης είχε εξετάσει πολλά μέλη του ομίλου, ο ίδιος συνέχισε να διακηρύττει την αθωότητά του. Η εντολή της ανάκλησης εκατοντάδων χιλιάδων ντίζελ Mercedes τύπου Vito, καθώς και της κατηγορίας C και G δεν άλλαξε αυτή τη στάση. Αρχικά, η Daimler ανακοίνωσε ακόμη και ότι θα βάλλει κατά της απόφασης. Δεδομένου ότι οι έρευνες της εισαγγελικής αρχής δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει ομολογία ενοχής ούτε αμετάκλητη κρίση σε βάρος του ομίλου, ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Οι δικαστές, οι οποίοι πρέπει να ασχοληθούν με τα αιτήματα αποζημίωσης των επηρεαζόμενων καταναλωτών, έχουν μια λιγότερο ξεκάθαρη κατάσταση απ ότι στην περίπτωση της VW. Για το λόγο αυτό, οι πρώτες κρίσεις που έχουν πλέον εκδοθεί κατά της Mercedes, είναι ιδιαίτερα καλή είδηση για τους ιδιοκτήτες επηρεαζόμενων αυτοκινήτων της Mercedes.

 

Δωρεάν νομική συμβουλή για τα δικαιώματά σας στο σκάνδαλο ρύπων της Mercedes

Σας προσφέρουμε δωρεάν μια ανάλυση των νομικών σας δυνατοτήτων σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας έχει επηρεαστεί από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της Mercedes. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσετε μια γενική εικόνα των δικαιωμάτων σας σχετικά με το σκάνδαλο ρύπων χωρίς κάποιο κόστος. Η υπηρεσία δωρεάν νομικής συμβουλής περιλαμβάνει το νομικό έλεγχο της σύμβασης πώλησης από το έμπειρους δικηγόρους του δικτύου μας.
Θα λάβετε μια αξιολόγηση της ατομικής σας κατάστασής και συμβουλή για τις υφιστάμενες επιλογές σας. Επωφεληθείτε από τη θετική νομολογία σχετικά με το σκάνδαλο ρύπων της Mercedes και ξεφορτωθείτε το «βρώμικο» ντίζελ σας κάνοντας χρήση της παρεχόμενης εκ του νόμου υπαναχώρησης από τη σύμβαση πώλησης για να πάρετε τα χρήματά σας πίσω.