Ανάκληση οχημάτων Audi A6 και A7

Το γερμανικό Υπουργείο Μεταφορών διέταξε υποχρεωτική ανάκληση για τα δημοφιλή μοντέλα αυτοκινήτων A6 και A7 με κινητήρα ντίζελ τριών λίτρων. Στα οχήματα Audi, είναι εγκατεστημένο παράνομο σύστημα αναστολών.

Κατά τον έλεγχο των τύπων οχημάτων Audi A6 και A7 με κινητήρα ντίζελ  3.0 λίτρων  Euro 6 από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών (KBA) εντοπίστηκαν μη αποδεκτά συστήματα αναστολών. Εξαιτίας αυτών των συστημάτων ενδέχεται να υπάρξουν αυξημένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου κατά τη λειτουργία των οχημάτων.

Με απόφαση της 4ης Ιουνίου 2018, οι γερμανικές αρχές διέταξαν την εκκίνηση υποχρεωτικής ανάκλησης για τα προαναφερθέντα μοντέλα  Audi A6 και A7 3.0 λίτρων ντίζελ Εuro 6. H κατασκευάστρια διατάχθηκε να αφαιρέσει τα συστήματα αναστολής από τα επηρεαζόμενα οχήματα μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

 

Περίπου 60.000 μοντέλα έχουν επηρεαστεί παγκοσμίως

Αρχικά περίπου 60.000 αυτοκίνητα A6 και A7 που έχουν ταξινομηθεί παγκοσμίως επηρεάζονται από την ανάκληση. Πόσα από αυτά τα οχήματα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια. Γεγονός όμως είναι ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων έχουν δικαίωμα να τα επιστρέψουν στην κατασκευάστρια εταιρία λαμβάνοντας παράλληλα το τίμημα που είχαν καταβάλει κατά την αγορά τους.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση ότι μεγάλος αριθμός οχημάτων του ομίλου Daimler επηρεάζεται από το σκάνδαλο ρύπων, ο κατάλογος των οχημάτων που επηρεάζονται από το εν λόγω σκάνδαλο φαίνεται να αυξάνεται σχεδόν εβδομαδιαίως.

Οι ιδιοκτήτες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων θα πρέπει συνεπώς να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν νομική συμβουλή και να ενημερωθούν σχετικά με πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης έναντι της VW, της Daimler και των συνεργαζόμενων εταιριών πριν την πιθανή παραγραφή των δικαιωμάτων τους.