Έρευνες καυσαερίων και κατά της Opel

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού BILD η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών  (KBA) συνέλεξε τους περασμένους μήνες αξιόπιστες αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Opel διακόπτει ανεξήγητα τη μετεπεξεργασία των καυσίμων εξάτμισης ορισμένων οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της οδήγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ύποπτα οχήματα θα πρέπει να έχουν υπερβεί τις οριακές τιμές των οξειδίων του αζώτου (NOx) περισσότερο από 10 φορές.

Ο κατασκευαστής αυτοκινήτων αναμένεται να σχολιάσει τη λειτουργία των συστημάτων αναστολής σε διάφορα μοντέλα μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 60.000 οχήματα ντίζελ των μοντέλων Insignia, Zafira και Cascada επηρεάζονται. Η KBA επιβεβαίωσε τον ορισμό επίσημης ακρόαση κατά της Opel λόγω των τριών μοντέλων οχημάτων.

 

Προστασία κινητήρα από το κρύο και τη ζέστη

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δικαιολογούν τη διακοπή της μετεπεξεργασίας καυσαερίων προβάλλοντας ως λόγο την προστασία του κινητήρα σε κρύο ή ζεστό καιρό. Για πολλά μοντέλα, ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία ως προς το αν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο. Εάν ο καθαρισμός των καυσαερίων δεν λειτουργεί σωστά, οι πετρελαιοκινητήρες εκπέμπουν περισσότερα επιβλαβή οξείδια του αζώτου. Εφόσον οι συγκεντρώσεις αερίων  έχουν υπερβεί τα επιτρεπτά όρια σε πολλές πόλεις, δεν αποκλείονται περιορισμοί στην οδήγηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Η KBA ζήτησε από την Opel να κάνει κάποια δήλωση σχετικά με το γεγονός αυτό εντός δύο εβδομάδων. Οι ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων οχημάτων της Opel είναι περίεργοι σχετικά με την περαιτέρω πορεία της προκαταρκτικής έρευνας.  Δεν αποκλείεται  να υφίστανται αξιώσεις αποζημίωσης κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Diesel-Gate θα σας κρατήσει ενήμερους σχετικά.