Η Ελβετία επιβάλλει τη διακοπή καταχώρησης κατά της Porsche και της Mercedes

Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Οδικό Δίκτυο (Astra) έχει επιβάλει προσωρινή απαγόρευση καταχώρησης για μοντέλα Porsche και Mercedes με κινητήρες ντίζελ που έχουν χειραγωγηθεί. Η απαγόρευση αφορά όλα τα οχήματα που θα εισάγονται από σήμερα, ανακοίνωσε το Astra.

Η απαγόρευση επηρεάζει για παράδειγμα τα μοντέλα Mercedes τύπου Vito με πετρελαιοκινητήρα 1,6 λίτρων κατηγορίας εκπομπών Euro 6. Στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μηχανοκίνητων Μεταφορών (KBA) ζήτησε από τη μητρική εταιρεία Daimler της Mercedes ήδη στα τέλη Μαΐου να ανακαλέσει το επηρεαζόμενο μοντέλο Vito. Στη συνέχεια, η Daimler σταμάτησε την παράδοση και την έγκριση αυτών των μοντέλων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκτός αυτού, η απαγόρευση επηρεάζει και τα μοντέλα αυτοκινήτων της θυγατρικής της VW, Porsche. Επηρεάζονται από την απαγόρευση οι τύποι Macan με πετρελαιοκινητήρα 3 λίτρων και το Cayenne με πετρελαιοκινητήρα 4.2 λίτρων, τα οποία είναι της κατηγορίας εκπομπών Euro 6. Σύμφωνα με την Astra, τα προαναφερθέντα μοντέλα οχημάτων έχουν αποδειχθεί ότι είναι εφοδιασμένα με μη επιτρεπτή συσκευή τερματισμού λειτουργίας του ελέγχου εκπομπών.

Αυτή η απόφαση του Astra δείχνει ότι το σκάνδαλο diesel έχει επιπτώσεις πανευρωπαϊκά. Οι ιδιοκτήτες ελληνικών αυτοκινήτων των προαναφερθέντων οχημάτων μπορούν να υποθέσουν με ασφάλεια ότι τα οχήματά τους επηρεάζονται από το σκάνδαλο χειραγώγησης των καυσαερίων και επομένως μπορούν να ασκήσουν αντίστοιχες αξιώσεις αποζημίωσης και δικαιώματα μείωσης τιμήματος κατά των κατασκευαστών οχημάτων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τα δικαιώματά σας μπορείτε να βρείτε εδώ.