Δικαστήριο υποχρέωσε την Porsche να καταβάλει αποζημίωση στο σκάνδαλο ντίζελ

Οι δικαστές στη Γερμανία υποχρέωσαν την κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων Porsche να δεχτεί την επιστροφή μιας «πειραγμένης»  Porsche Cayenne Diesel. Η κατασκευάστρια αυτοκινήτων υποχρεώνεται να καταβάλλει επίσης τόκους και αποζημίωση ζημιών.

Όπως αναφέρθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, το περιφερειακό δικαστήριο της Στουτγάρδης έκανε δεκτό το αίτημα ενός καταναλωτή κατά της Porsche.

Η ετυμηγορία του περιφερειακού δικαστηρίου της Στουτγάρδης είναι σκληρή: Η κατασκευάστρια  σπορ αυτοκινήτων Porsche υποχρεώνεται να αποδεχτεί την επιστροφή αυτοκινήτου, που επηρεάζεται από το σκάνδαλο των καυσαερίων, από τον καταναλωτή και θα καταβάλει επιπλέον υψηλή αποζημίωση. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Στουτγάρδης.

Το αντικείμενο της διαδικασίας ήταν η απαίτηση ενός ενάγοντος ότι η Porsche AG θα πρέπει να αποδεχτεί την επιστροφή του οχήματος τύπου Porsche Cayenne Diesel, που κατασκευάστηκε το 2014, έναντι αποδόσεως της τιμής αγοράς. Οι δικαστές έκριναν ότι στο όχημα είχε εγκατασταθεί κινητήρας με παράνομο λογισμικό, κάτι που χαρακτήρισαν ως ανήθικο. Συνεπώς, η Porsche AG είχε ενεργήσει σκόπιμα ενήργησε και προκάλεσε ζημία σε πολλούς καταναλωτές. Οι δικαστές έκριναν ως απαράδεκτο ότι η Porsche σκόπιμα αγνόησε τους κανόνες προκειμένου να αποκομίσει κέρδη και να κερδίσει οικονομικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών που επέτυχαν νομίμως τη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ.

Τώρα ο όμιλος πρέπει να καταβάλει στον καταναλωτή περίπου 60.000 ευρώ πλέον τόκων με επιτόκιο 5%, καθώς και τα δικαστικά έξοδα. Ο πετρελαιοκινητήρας του Cayenne είναι ένας εξακύλινδρος κινητήρας ισχύος 262 ίππων της κατηγορίας εκπομπών Euro 6. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο ενάγων υπέστη ζημία κατά τη σύναψη της σύμβασης πώλησης, επειδή υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος ότι η ανάκληση του οχήματος μπορεί να διαταχθεί από τις αρμόδιες αρχές στη Γερμανία.

Εάν είστε ο κάτοχος ενός αντίστοιχου μοντέλου Porsche ή έχετε ένα άλλο όχημα που επηρεάζεται από το σκάνδαλο ντίζελ (κατάλογος των επηρεαζόμενων οχημάτων), μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εγείρετε τις αξιώσεις σας τόσο ενώπιων των γερμανικών όσο και των ελληνικών δικαστηρίων.